Johan Schrøder

Fonden er stiftet af Johan Schrøder, tidl. koncerndirektør og majoritetsejer af Radiometer A/S, tidl. generalkonsul for New Zealand, tidl. formand for Dansk Industri.
Johan Schrøder var næstældste barn af Carl og Lise Schrøder. Student fra Ordrup Gymnasium og cand.polyt. fra Danmarks Tekniske Højskole.
Det lå Johan Schrøder meget på sinde at hjælpe dem, der har behov, og han mente, at folk, for hvem det er gået godt i livet, har pligt til at hjælpe dem, der har behov. Fondens midler stammer primært fra Johan Schrøders salg af Radiometer A/S i 2004.

Privat

Johan Schrøder fik seks børn, hvoraf tre er med sin første hustru, Susanne Black-Petersen, og tre er med sin anden hustru, Mette Boisen.

Igennem livet har både sport, kultur og handicap haft en stor betydning for Johan Schrøder. Fra en ung alder engagerede Johan Schrøder sig i heste- og sejlsport, ligesom han spillede klassisk musik på sin cello.

Den store interesse i hestesport bestod i mange år af en daglig ridetur om morgenen fra mandag til lørdag, hvor søndagen sluttede af med den ugentlige jagt i den velkendte røde rytterjakke. Selvsamme jagt nød Johan Schrøder også i mange år at planlægge og bygge selv, hvorfor der på hans tidligere jordområder, Bognæs og Aggersvold Gods, har været arrangeret jagter. Hans store passion for heste var også en af grundene til, at han erhvervede Aggersvold Gods ved Jyderup, hvor han byggede Heste-Herregårdspension Aggersvold, et fristed for heste og ligesindede.

På sejlsportssiden har Johan Schrøder fra barnsben tilbragt mange timer og uger på vandet. Som ung sejlede han meget sammen med sin far, Carl Schrøder, og sin bror, Henrik. Denne tradition førte han videre ad flere omgange med sine børn. Først med sine ældste børn da de var små og unge dernæst med sin yngste søn, ekssvigersøn og barnebarn fra 2004 og frem til sin død i 2019. Mange af turene er gået til de svenske, norske og finske farvande – særligt den stockholmske skærgård tiltrak Johan.

Fælles for både heste- og sejlsporten var, at Johan kunne koble af fra det travle forretningsliv og fokusere på livsglæden.

Fra barnsben havde Johan ligeledes en stor interesse for klassisk musik. I en tidlig alder lærte han at spille cello og gjorde det frem til, at han flere gange fik trukket sin skulder af led. Dette stoppede ham imidlertid ikke i at spille musik. Ligesom cello lærte han i en ung alder at spille klaver og yndede at gøre det hele sit liv. I både hjemmet og sommerhuset stod der altid enten et flygel eller klaver, som han elskede at spille på, til stor glæde for ham selv og de omkring ham. Hvis han ikke selv spillede, yndede han at høre andre folk spille. Denne interesse er gået videre til de næste generationer.

Interessen for arbejdet med handicappede fandt Johan naturligt ved fødslen af hans andet barn, Jacob, som blev født med en biologisk defekt, som førte til en underudvikling af hjernen. Dette betød, at Jacob i dag er et velfungerende udviklingshæmmet menneske. Som en naturlig følge af dette har Johan i mange år engageret sig i arbejdet med socialt udsatte mennesker, både som erhvervsmand og privatperson. Et af de mange eksempler på hans engagement er hans arbejde og investering i Pindstrup Centret, som har dannet rammerne for mange gode ferier og stunder for handicappede.

CV

Igennem sit travle og rige erhvervsliv har Johan bestridt mange poster. Nedenfor findes et udpluk af Johan Schrøders erhvervsliv.

Uddannelse:

 • 1959: Student fra Ordrup Gymnasium
 • 1968: Uddannet civilingeniør fra Danmarks Tekniske Højskole

Erhvervserfaring:

 • 1971 – 1973: Administrerende direktør, våben- og maskinfabrik Wejra A/S
 • 1973 – 2004: Administrerende direktør, Radiometer A/S

Tillidshverv:

 • 1970 – 2004: Bestyrelsesmedlem, Radiometer A/S
 • 1986 – 2001: Bestyrelsesmedlem, Rockwool International A/S
 • 1992 – 2005: Bestyrelsesmedlem, Industriens Arbejdsgivere i København
 • 1992 – 2014: Bestyrelsesmedlem, International Advisory Board, IESE, International Graduate School of Management, Barcelona
 • 1994 – 2001: Bestyrelsesformand, Rockwool International A/S
 • 1994 – 2009: Bestyrelsesformand, Axcel Industriinvestor A/S
 • 2000 – 2008: Bestyrelsesformand, WWF Verdensnaturfonden Danmark
 • 2000 – 2019: Bestyrelsesmedlem, Fonden til støtte, Pindstrup Centret
 • 2013 – 2019: Bestyrelsesmedlem, Bymose Hegn Fonden
 • 2001 – 2005: Bestyrelsesmedlem, ICC Danmark
 • 2006 – 2015: Bestyrelsesformand, Ordrup Gymnasium
 • 2010 – 2018: Bestyrelsesformand, Axcel Fonden
 • 2008 – 2017: Bestyrelsesmedlem, CEPOS
 • 2004 – 2019: Honorær generalkonsul i Danmark, New Zealand